Kunst zien en jezelf ontdekken

MINDFUL MUSEUM
mindful_2
Mindful in het Museum is een concept waarbij bezoekers in een museum voor kunst op een specifieke manier worden rondgeleid. Mindful in het Museum is een combinatie van Kunsteducatie en Mindfulness. De bezoeker krijgt een techniek aangereikt waarmee het kunstwerk een hulpmiddel wordt bij bewustwording. De techniek is toepasbaar in elk museum voor schone kunsten. De deelnemer kan de techniek vervolgens zelf toepassen bij het kijken naar kunst.
In de workshop Mindful in het Museum worden er twee kunstwerken bekeken in twee uur tijd. Door middel van gerichte oefeningen word je je bewust van het fenomeen ‘kijken’. Hoe kijk je, wat neem je waar? En vooral, wat voor effect heeft het kijken? In de workshop proberen we van kijken naar zien, naar gewaarzijn te bewegen.
Beeldende kunst laveert in het schemergebied van het zien. Meestal houden we ons in een museum bezig met het object van het kunstwerk. Hoe oud is het, in welke stijl gemaakt, wie is de kunstenaar? Een gemiddelde museumbezoeker besteedt slechts negen seconden aan het bekijken van een werk (waarvan het grootste deel van de tijd aan het lezen van het bijschrift). We nemen in de regel alleen maar waar en stellen de kunstenaar centraal. We herkennen misschien meer dan dat we echt zien.
Bij Mindful in het Museum staat de beschouwer centraal. Je opent je voor het kunstwerk, maar blijft contact houden met wat er bij jou gebeurt. En dat heeft te maken met het lichamelijke gewaarzijn. Wat merk je in het lichaam? Welke lichamelijke sensaties treden op bij het beschouwen van het werk? Hierdoor blijf je in het ‘nu’ en schuiven mentale details op de achtergrond.
Door Mindful in het Museum treed je een totaal nieuwe manier van waarnemen binnen. Kunst gaat op een nieuwe manier leven en biedt je inzicht in jezelf. Je gaat geen kunst zien, je gaat kunst voelen.
De workshops zijn toegankelijk en waardevol voor zowel kunstkenners als mensen die mindfulness getraind hebben.

Voor meer informatie over Peter Thissen –  www.peterthissen.nl

Wanneer en waar zijn er workshops?

 • Elke tweede zondag van de maand
  in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam
  Aanmelden via de site van het museum:
  www.boijmans.nl
  11:15 tot 13:15 uur

 • Mindful in het Museum wordt ook aangeboden via de Vrije Academie. Voor data en tijden en om aan te melden zie de site van de Vrije Academie:
  www.vrijeacademie.nl
 • Je kunt altijd een aanvraag doen voor een persoonlijke workshop Mindful in het Museum voor jezelf of voor je bedrijf, familie- of vriendenkring.
 • Prijzen

  Kijk hier voor onze tarieven

  betreft lessen, cursussen, workshops en meer..
  Prijzen
 • Workshops

  SiSu geeft diverse workshops

  Zoals..Groepscoaching, Ouder Kind Yoga, Partner Yoga, bewustzijnstrainingen
  Workshops
 • Cursussen

  Een uniek cursustraject

  SiSu is gespecialiseerd in Mindfulness, bekijk het aandbod
  Cursussen
 • Bewustzijnscursussen

  & trainingen

  SiSu geeft deze mooie en zeer praktische cursus
  De ontdekking van het Ware Zelf
Top