top of page
  • Foto van schrijverYvonne Blonk

De Archeologie van Emoties

In mijn werk als Zijnsgeoriënteerde coach kom ik veel mensen tegen. In de loop van de jaren heb ik veel klanten mogen coachen en begeleiden in de woelige levensstroom. En hoewel ieder mens uniek is, vallen me toch soms overeenkomsten op in de omgang met levensproblemen en in de manier waarop mensen hiermee omgaan.

Ik onderscheid dan gewoonlijk drie dingen:1. Ik zie hoe je verstrikt kunt raken in je eigen denkbeelden. Door eindeloos je probleem in je hoofd op te roepen, ontstaat er een gevoelsrespons. Dit gaat meestal zo subtiel dat je denkt dat het je eigen identiteit is geworden. Je kunt niet anders dan zo denken en daardoor zo voelen.

Ik zal dit met een voorbeeld toelichten.

Je partner is vreemd gegaan. Onmiddellijk komen er allerlei emoties. En emoties willen in de actie, zowel intern als extern. De emoties ontstaan omdat er gedachten komen als:


Ik ben niet goed genoeg

De andere vrouw of man is veel beter

Ik had het anders moeten doen

Mijn partner is niet goed


Gevolg van deze aannames is dat je je gevoelsmatig minderwaardig voelt, afgewezen, jaloers en aan de kant gezet. Dit leidt weer tot gedachten en zo kom je terecht in de eindeloze draaikolk van gedachtes en emoties.


Het emotionele brein kent geen verschil tussen verleden, heden en toekomst en je bent dus terecht gekomen in de heftigheid van de emoties, niet alleen van nu, maar ook in die van vroeger.


Wat kun je doen?


Allereerst is het belangrijk om niet mee te gaan in de drang om direct actie te ondernemen. Elke emotie bij jou, levert ook weer emoties op bij de ander. Daar ligt dus niet de oplossing. Hou het bij jezelf.

Dit betekent dat je op de allereerste plaats terug gaat naar de rust die jij bent door aanwezig te zijn bij de emotie. Geef het woorden en een plek in je lichaam. Door dit te doen, komt er al meer ruimte en ontspanning.

Zodra we present kunnen zijn bij onze gevoelens en deze kunnen verwoorden, ontstaat er ruimte en ontspanning en van daaruit kunnen we weer onze oorspronkelijke kwaliteiten gewaar worden zoals verbondenheid, rust, veiligheid, vrede etc.

Dat praat al een stuk makkelijker met je partner.


2. Het tweede wat ik zie als iemand voor het eerst binnen komt, is de kwaliteit die iemand bij zich draagt. M.a.w. ik zie de parel of diamant die je werkelijk bent die je zelf nog niet kunt voelen. Sterker nog, die je zelf het liefst ontkent. Ik probeer je weer in contact te brengen met die kwaliteiten.


Dat maakt mijn werk ook zo bijzonder. Het is zo mooi om mee te maken dat je weer in contact komt met je diepere potentie.


3. Het derde wat er bij mij gebeurt is, dat ik me helemaal afstem. Er zit geen enkele poging in mij om je te verbeteren, te veranderen of te corrigeren. Ik weet namelijk hoezeer je gevangen kunt zijn in je emoties. Hoe zeer je ermee geïdentificeerd bent. Als ik je zou willen verbeteren, zou je je nog meer afgewezen voelen. Juist door mijn presentie, kan je emotionele kramp ontspannen. En dan kan langzaam de parel in jou weer gaan stralen.


Wil jij ook gecoacht worden of een van mijn trainingen volgen?

Neem contact met Yvonne Blonk, info@sisucentrum.nl of 06 44088188

 
45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page