top of page
  • Foto van schrijverYvonne Blonk

Moeilijkheden of mogelijkheden?

Het is zo geweldig om een nieuw begin te mogen maken in je leven. Ik kan dit ook letterlijk zeggen: Ik mag altijd opnieuw beginnen. Het is nu de de derde keer dat ik ernstig ziek ben geweest in mijn leven. En op een wonderbaarlijke wijze mag ik iedere keer weer uit de as herrijzen. Ik zeg expliciet mag. Dit is niet wat je denkt dat er gaat gebeuren, dit is hooguit wat je mag verlangen in het leven. En hierover wil ik het in deze blog hebben.

Iedere keer dat er gemis is en moeilijkheden zijn in je leven, wil je dit wegwerken. Je wilt dat het anders is, het beter is, of je wilt er vanaf. Het moeilijke is nu juist, dat iets moeilijk mag zijn. Zodra iets moeilijk mag zijn, zodra een probleem een probleem mag zijn, kan er ontspanning ontstaan en gaat ons bewustzijn open.

Het is ons gevecht, onze vermijding, onze reactie die maakt dat juist onze moeilijkheden blijven bestaan. Moeilijkheden bestaan namelijk altijd in jou. Moeilijkheden zijn de moeilijke gevoelens en gedachten die je erover hebt.

Op het moment die iets heel moeilijk mag zijn en je dit niet meer hoeft te veranderen, komt er rust en ontspanning. Dit is het moment dat er holding is voor jouw gevoel. Je mag voelen wat jij mag voelen, je mag denken wat er gedacht wil worden. Dit is het moment van overgave en acceptatie. Wanneer er overgave en acceptatie ontstaan (en dat is vaak op de bodem van je verdriet, je moeilijkheden, je boosheid), dan komt je oorspronkelijke bewustzijn tevoorschijn. Het is net alsof het veld van liefde en kracht zich voor jou opent. Je doet er niets voor, integendeel je bent present, precies daar waar jij iets voelt, opmerkt en beleeft.

Is dit makkelijk? Integendeel, het vraagt de wil en inzet om te werken met jezelf. Je niet meer met schijnoplossingen bezig te houden. Het vraagt zelfonderzoek en beoefening.

Maar de weg is prachtig, vol doorns, rozen en uitdagingen. Je wordt elk moment innerlijk rijker. De ontdekt je innerlijke schat.

Is het dan erg om ziek te zijn? Natuurlijk heb ik er niet voor gekozen, maar ik heb net als alle momenten in mijn leven, genoten van de aandacht, de liefde, de schoonheid om me heen.

Dit is wat jij jezelf kunt schenken, onvoorwaardelijke aanwezigheid voor alles wat zich in jou afspeelt. Dit is wat je jezelf kunt leren in de trainingen die samen Inez van Dijke ga ontwikkelen.

Afgelopen zondag heb ik de derde avond Training Adem en ontspanning gegeven. Binnenkort start ik met een online Meditatietraining. En er volgen nog veel meer online trainingen maar ook live trainingen in de studio op de Meerwedesingel in Barendrecht.

Ik hou jullie op de hoogte van elke nieuwe stap.


 


109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page